There was an error in this gadget

Tuesday, March 29, 2011

Diari Sang Ayah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Diari Sang Ayah | iluvislam.com + discover the beauty of islam


26 Januari 1992.

Hari ini, menjadi titik indah buatku. Hadirnya cahaya mata ini mengutuhkan lagi hubungan kami sebagai sepasang suami isteri. Telah lama ku tunggu saat ini menjadi kenyataan, terima kasih tuhan, aku teramat mensyukuri nikmatmu. akan ku sujud syukur sebagai tanda syukur padaMu, yang telah mengabuli doa kami. terima kasih Tuhan, akan ku jaga sang anak ini, dengan sepenuh kasih cinta. Akan ku lengkapkannya dengan agamaMu, agar cintanya hanya kepada agama, agar menjadi muslimah sejati.

26 Januari 1995.

Happy birthday sayang! semoga kamu membesar dengan penuh rasa cinta, ibumu senantiasa tersenyum melihat telatahmu yang baru belajar berdiri. Ternyata kamu sangat pintar dan cepat belajar, alhamdulillah... Semoga kamu menjadi pesona ibu dan ayah.

Januari 1998.

Hari ini merupakan hari pertama kamu melangkahkan kaki ke alam persekolahan. Ayah menghantarmu sehingga ke kelas. Kamu menangis di kelas, meminta ayah tunggu. Sayang, janganlah bimbang, di sini kamu akan memperoleh ramai rakan dan menimba ilmu dari guru. Ayah yakin kamu akan gembira di sini.

Januari 1999.

Pertama kali melangkahkan kaki ke sekolah rendah, ayah sudah merapikan bajumu, tudung dan perkakasan sekolah, sedang ibumu sedari pagi sibuk menyiapkan sarapan dan juga bekalan. Sebentar lagi ayah akan mengejutkan kamu dari tidur biarlah ayah menatap wajah cahaya mata kesayangan ayah ini dahulu, untuk beberapa saat. Sangat comel anak ayah semasa tidur.

November 2003.

Hari ini, kamu pulang dengan senyuman, di tangan kananmu tergenggam erat sekeping slip, dengan mata yang berkaca, kamu berlari lari lalu memeluk erat ibu,dan mencium tangan ayah. Perasaan sebak timbul di hati.sambil mengucapkan ''terima kasih ayah, ibu adik berjanji akan belajar dengan bersungguh sungguh lagi,". Tahniah anakku, tidak sia-sia usaha kamu selama ini. Slip peperiksaan yang tertera huruf A berdarab lima menjadi bukti kesungguhanmu menimba ilmu, teruskan usahamu wahai anak.

Januari 2004.

Alam persekolahan sememangnya indah dan mencabar, sekolah menengah adalah perjalanan seterusnya untukmu berjaya. Teruskanlah perjuanganmu. Ayah bangga mempunyai anak sepertimu, menjagamu, melihatmu tersenyum riang, melihatmu dewasa, menjadi sesuatu yang takkan pernah ayah menyesal..:)

27 Januari 2007.

Hari ini, hati ayah sedikit runsing. Ayah terjumpa surat-surat cinta dari dalam beg sekolahmu, dan sms di telefon bimbitmu memberitahu ayah, bahawa anak ayah sudah pandai bermain cinta. Sememangnya cinta adalah pemberian Tuhan. Tetapi ketahuillah anak, usiamu belum mengizinkanmu untuk ini. Ayah meletakkannya kembali, demi tuhan, ayah sangat risau. Ayah akan cuba sebaik mungkin untuk meluahkan kepadamu, sedewasa mungkin. Ayah tahu kamu kini seorang remaja, ingin dilayan seperti seorang dewasa, ayah faham.

11 p.m.

Ayah terkejut dengan perlakuanmu. Ayah cuba untuk menerangkan kepadamu hal yang sebenar, bukan perasaanmu itu dilarang, namun waktu saja belum tepat untuk merasakan semua, tetapi kamu meninggikan suara, bila ayah menasihatimu, kamu menengking ibumu. Ibumu sedari tadi menangis, lalu tertidur dalam tangisannya. Anakku, ayah sedikit kecewa dengan sikapmu, ketahuilah, kami yang menjaga makan minummu sedari kecil, kamilah yang menyayangimu sepenuh hati, bukan dia.

28 Januari 2009.

Sekali lagi air mata ibumu tumpah dengan sikapmu. Pagi tadi ibu membersihkan bilikmu, agar nampak kemas, sedang ibumu menyapu,i bu terjumpa sebuah beg berwarna ungu. Ibu membuka zip beg tersebut kerana merasa curiga., langkah terkejutnya ibumu, pakaian-pakaian di dalam beg tersebut bukanlah hasil pembelian ibu mahupun ayah. Skirt pendek dengan warna yang pelbagai, baju tanpa lengan, seluar jeans ketat, dan alat kontrasepsi! UNTUK APAKAH ITU WAHAI ANAK! dan tanpa rasa bersalah pula kau mengakui pakaian itu hak mutlak kamu. Bukankah ayah memberikanmu didikan agama yang sempurna?

Lalu siapakah yang mengaji di hadapan ayah dari muqaddam sehingga khatam al quran? Siapakah yang menjadi ma\mum ayah selepas ibu? Siapa pula yang ayah hantar ke sekolah agama setiap petang? Siapa duhai anak? Siapa? Ibumu pengsan selepas solat maghrib tadi. Sedang engkau hilang entah ke mana, curi keluar, tanpa kami sedari.

26 Februari 2010.

Ibarat dipanah petir hati ayah dan ibu apabila mendengar pengakuanmu, "ayah,ibu...adik hamil" ya Allah, apalah dosa-dosaku ya Allah?!. Beratnya beban yang kau beri. Gelap pandangan ayah mendengarkan itu, ibumu? menangis, meraung, memikirkan cahaya matanya yang sudah jauh dari agama. Kurangkah didikan kami?. Kurangkah belaian kasih sayang kami?. Setelah kami tatang kau ibarat minyak yang penuh, lalu apakah jenis timbalan yang kau beri duhai anak?. Di manakah janjimu dahulu wahai sayang?. Janjimu yang akan belajar bersungguh-sungguh?. Sedang rakan-rakanmu pulang dengan membawa senyuman sambil menggenggam slip peperiksaan dan kau pulang membawa keputusan hamil dari hospital?. Adakah ini cara kau membalas jasa ayah dan ibumu?. Apakah ini wahai anakku. Kau melukakan hati ibu, mengguris hati ayah!. Terbayang di fikiran saat kau dijamah buaya laknat tersebut, cukup membuat hati ayah remuk, hancur, berkecai!.

Apakah kau terlupakan agamamu?. Andai kau tidak cintakan ayah dan ibumu lagi, cintailah agamu duhai anak. Kamu punya tuhan. Tuhan yang maha melihat setiap gerak gerimu! terlupakah kau pada zat yang satu itu? lalu apakah yang akan ayah dan ibu jawab, saat diasak pertanyaan dari sang Tuhan, tentang kegagalan kami mendidikmu?. Tentang kealpaan kami dalam mendidikmu?.

Tahukah kamu wahai anak, perbuatanmu bakal menghantar ibu serta ayahmu ke neraka?. Kau campakkan kami ke dalam lubang yang tersedia panasnya sejak penciptaan bumi, dengan menggunakan tangan-tanganmu sendiri!. Kau relakan jasad ibu dan ayah kau dibantai oleh Malik, si penjaga neraka. Kau biarkan kami meraung-raung dijilat api, dan kau hanya melihat kami disengat binatang-binatang bisa!. Sampainya hatimu. kenapa tidak, engkau ambil sahaja pisau, tusuk ayahmu ini, tuangkanlah racun, beri sahaja ibumu minum! lebih rela kami dibunuh, dari menelan pahitnya kenyataan.

Dan hari-hari yang kami lalui selepas itu, tidak seindah saat mengazankanmu di telinga kanan,dan iqamah di telinga kiri..

Anak menangis, meraung-raung menyesali diri yang kotor dan hina, menyesali diri yang tidak pernah mengenal erti syukur, dikurnai ayah yang sempurna. Namun, tangisan tiada lagi berguna, kerana sang ayah bakal tidur lena. Anak hanya mampu menatap wajah ayahnya yang pucat, untuk kali terakhir, sebelum kembali dikambus tanah...

Peringatan buat aku dan semua, sayangilah ibu dan ayah dan jangan pilih jalan hitam!.

"(Malaikat-malaikat) yang memikul 'arsy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepada-Nya serta memintakan ampun bagi orang-orang yang beriman (seraya mengucapkan):

"Ya Tuhan kami, rahmat dan ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berilah ampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan Engkau dan peliharalah mereka dari siksaan neraka yang bernyala-nyala, ya Tuhan kami, dan masukkanlah mereka kedalam surga 'Adn yang telah Engkau janjikan kepada mereka dan orang-orang yang saleh di antara bapak -bapak mereka, dan istri-istri mereka, dan keturunan mereka semua. Sesungguhnya Engkaulah Yang maha Perkasa lagi Maha Bijaksana, dan peliharalah mereka dari (balasan) kejahatan. Dan orang-orang yang Engkau pelihara dari (pembalasan?) kejahatan pada hari itu maka sesungguhnya telah Engkau anugerahkan rahmat kepadanya dan itulah kemenangan yang besar." (QS.Ghaafir: 7-9).

Wallahualam.

Tuesday, February 15, 2011

Diari Sang Ayah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Diari Sang Ayah | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Monday, May 31, 2010

Pengsan


Awal-awal pagi lagi dah semangat nak pi sekolah. Sebabnya nak duduk depan kat perhimpunan....tapi malangnya dah dua minggu perhimpunan ingguan setiap hari isnin takde. (minggu peperiksaan)...hmmm nampaknya dua kali je la aq dok merasa jadik cikgu duduk kat depan. Nak dijadikan cerita, perhimpunan harian berjlana seperti biasa..simple n cepat macam ari2 selain hari isnin sebelum budak2 ni masuk ke kelas, ...lepas nyanyi n baca doa...cikgu bertugas bagi briefing cket n nyanyian lagu negaraku pulak..tup2 tgah syok2 mngeluarkan suara yang merdu ni, ada seorang indian boy tiba2 jatuh melayang(betul ke ayat aku ni)...dok terkejut jugak sebab tau nak watpe... then cikgu fendi yg turun pi amek budak tu...(itu je sbnrnya motif updte ari nie)


Tuesday, May 18, 2010

School..*fun*

Well I'm doing my pre-practicum now. What can I said just I'm bored...I don't have any friends here(my age I mean). Teacher...that's what I'm doing now...

"Selamat pagi cikgu..."(gaya upin n ipin).. ...hahaha

Actually all the teacher's here very approachable and I really love them because I used to called them cikgu, Sir,ustazah and so on...I can adapt myself here...well this is my school right? Okay just wanna share a lil' bout what I've done for a week in this school....

SMK INDAHPURA 1

pre-prac di sini

I used to studied here when I was a schooler.

nice school

Memory

pandangan tepi ruangan sayaHadiah daripada Pn.Badariah - "jage molek tmpat saye tu"

I used to be in this room when i want to meet my teacher or pass up my book....but now..

yeah I own this place...student come to see me...I hang around with my former teacher...and the even called themselves 'akak' to me...hihi kinda awkward...but I still keep calling them "cikgu"

Address:: MG 28/60, LORONG INTAN, BILIK GURU SMK INDAHPURA 1

Myspace side of view

i luv my desk..hikzkami sespace...satu space ade dua meja guru

so...I do my task here and online too...lalala

When I was a young girl, I always dream that someday I'll gonna be a guru besar...actually I admiring Pn.Noraini at that time(guru besar SK KULAI 2) and I wanna be like her...but confused because I wanna be a pilot too (at that time)..haha kinda funny for a lil' girl thought at dat tym...just made it simple..I ended up here today and that was obvious right?No pilot for me...hahaha...my future carier, English teacher..at the beginning, I keep considering about what I'm taking now but I decided that I stick to this. I really in love with teaching profession. Can't wait for the real practical ...3rd year...here I come!!!!

During my time, this room does not exist yet...well in that room is Ketua Bidang for Bahasa,Pn.Zuraiha(my former sejarah teacher) Teknik dan Vokasional,En Azam(my former EST teacher), Sains dan Kemasyarakatan, Cik Sarinah and Sains dan Matematik,Pn Suhartini.

like in the office...I like this school..

it located just beside my desk...hahaha = under BKGK's construction...hihihi

(briefly introduced the teacher dorm)

My guru pembimbing (mentor for my pre-prac) is Mr. BS.Thevandran, my former EST teacher when I was in Form 4. Actually En.Misri want to place me under En. Wan Hafiz guidances but he was sicked. I'm okay with that coz I already know him. Alright, my first day, I followed my mentor into the class and know what? my nephew, Mamat was in that class, 3A...at first, I dunno he's in this class but when the lessons going to starts, my lil' cutie boy step into the class...my first thought.. why he late?wandering or excused to the toilet...?? he sat at the back...so I can clearly saw him.

even put the bagpack on the desk? i don't get it..(",)

/CLASS 3A/

My great 1st day at school. When I saw Sir, and also the classroom, it reminding my day as a schooler. Miss that moment!


Tuesday, May 4, 2010

My 1st day at school






(bangunan akademik)
nice view rite? yeah this school is unique because of the design.

SMK INDAHPURA 1

FYI, bermula 3 Mei hinggalah 10 Mei 2010 bermulalah kehidupan seharianku sbg pelajar program TESL daripada Fakulti Pendidikan UKM untuk menjalani pre-praktikum atau UPSI panggil ROS(sometin like dat la...) di SMK Indahpura 1.

Pagi sampai kat skola terus jer ke ofis. Lapor diri kat GPK dulu baru Pengetua sebab Cik Chan tak sampai lagi. Well macam biasa, ramai cikgu tanya, apa buat kat sini? haha mereka kebanyakannya tak tau pun aku nak wat pre-pra kat skola ni. Ayat paling best from En.Nabit.."apasal ko pilih skolah ni? pilih la skola yg blom pnah pergi..x mncabar langsung"

Alright, abis pasal tu...En.Misri beritahu yang aku spatutnye diletakkan bwh bimbingan Cikgu Hafiz(x kanal sbb dia masuk skola ni pas aku abih SPM) tapi dia sakit so, Mr. Thevandran took over. Ha, ok coz beliau pernah ajar EST dulu. Then, bincang sikit2, pastu pusing satu skola dengan mentor. (Mr. Theva).

Tapi sblom tu, aku join sekali perhimpunan sekolah... well guest what? cam bese mereka perknalkan ckgu baru msuk. Tergamam sebab x prepare pepe pon tok prknalkan diri(mlampau x kne prepare?bkn snang ke nak introduce diri?) x ingt pe yg kuar dari mulut ni ha...pepe jela. Ade cikgu terkejut tgok aku tetibe dtg join duduk skali ngan derang. Kelakar jgk sebab Cikgu Seri Ana, Ckgu Azliza ngan Ckgu Badariah x henti2 tnye aku macam2. Haha segan gak coz dulu aq dok mngadap cikgu2 tym pimpunan but now aq lak mngadap students.

Ok, sampai kat library jer, ade lagi kate pedas bertubi2 kena...well kali ni Mr.Nabit n Mr.Afendi lak..."ko x payahla bwk dia pusing2 skola ni...dia da tau selok belok tmpat ni...:
Ok...senyum jela...hahaha...tapi skola ni dah bayak gak berubah...well makin nice berbanding zaman aq dulu...bilik pengawas pon da tukar ke bilik peperiksaan...makin kecik jadinya...bilik pngawas da jadi bilik disiplin n bilik pekse da pindah ke bangunan dekat makmal..

Ok...after that Cikgu Badariah bagi aq pinjam tempat dia kat bilik guru , terima kasih byk2 kat cikgu...
ni tempatnye...cam keje kat opis je
..............









Tuesday, March 23, 2010

Mama I Miss You..Mama I Love You

Gambar ni diambil mase sye lebih kurang umur 2-3 tahun la...x bape ingat... gambar ni abg yag upload kat fb n then tagged gmbr aq...die simpan gmbr ni dlm wallet.mybrader.. knangan terindah


Arwah mak mase ni happy sgt....kami berkelah...kami pon hepi... I miss my mom..

Mak, adik akan doakan mak selalu, mcm tu jgak ngan kaklong, abangah ngan adik pika yg mak x sempat nak tgok wajah dia pon.
*adik = panggilan utk diri sy sblom lahir adik pqa = arwah mak still pnggil sye adik sbom pergi*

Terima kasih mak sebab lahirkan kami semua... kaklong dah pon kahwin, mak da dpt mnantu sulung, abangah da nak graduate, adik nak jadi ckgu x lame lagi, adik Pqa plak bakal jadi gadis idaman Malaya(warisi kecantikan mak)...
kami ada motto n prinsip kami sendiri..

KAMI ADALAH SATU.....




Buatmu Ibu

Artist: Aeman
Ibu bergenang air mataku
Terbayang wajahmu yang redup sayu
Kudusnya kasih yang engkau hamparkan
Bagaikan laut yang tak bertepian

Biarpun kepahitan telah engkau rasakan
Tak pula kau merasa jemu
Mengasuh dan mendidik kami semua anakmu
Dari kecil hingga dewasa

Hidupmu kau korbankan
Biarpun dirimu yang telah terkorban
Tak dapat kubalasi akan semua ini
Semoga Tuhan memberkati kehidupanmu ibu

Ibu kau ampunilah dosaku
Andainya pernah menghiris hatimu
Restumu yang amatlah aku harapkan
Kerana disitu letak syurgaku

Tabahnya melayani kenakalan anakmu
Mengajarku erti kesabaran
Kau bagai pelita di kala aku kegelapan
Menyuluh jalan kehidupan

Kasihanilah Tuhan ibu yang telah melahirkan diriku
Bagaikan kasih ibu sewaktu kecilku
Moga bahgia ibu di dunia dan di akhirat sana...

Kasih sayangmu sungguh bernilai
Itulah harta yang engkau berikan
Ibu... dengarlah rintih hatiku untukmu ibu

Wednesday, February 3, 2010

Kesibukan mengatasi segalanya

Semenjak masuk sem 2 ni memang byk perubahan yg berlaku. aku jadi semakin sibuk then tetibe bole plak jadi bidan terjun tuk hoki SUKEM KKM. Alhamdulillah KKm team girl dapat No.2. At least kami mara ke final. Venue kat stadium hoki N9.


Oklah sebenarnya nak intro pasal my sis wed yg berlangsung 5/12/2009. Dah lama simpan pos2 ni sume as a draft. hari ni baru dpt publish setelah diedit-edit. Well I juz wanna share bout the event. 1st tym for my family...segalanya berjalan lancar....

Tgok lah arkib gambar kat bwh tak larat nak add comment for each pics...OMG ni sume baru sparuh dari gambar2 yg ade...

Recent Posts